Sevdiklerimizle sofrada bir araya geldiğimiz ve paylaşmanın tadını çıkardığımız Ramazan ayı geldi çattı! Pide kuyruğunda sıranın gelmesini ve iftar vaktinin gelmesini beklemek, ne güzel bir bekleyiştir. İftarı beklerken mutfaktan gelen güzel kokular, sofrada sevdiklerinizle yenilen yemek ve iftardan sonra içilen çay gibisi yok! Ramazan ayında “Paylaşmak bir başka güzel!” diyoruz, enfes lezzetleri sizinle paylaşıyoruz.
TADINA DOYAMAYACAKSINIZ: GÜLLAÇ
İftardan sonra çayın yanına çok yakışacak tatlı tariflerinden geleneksel ve pratik güllaç tatlısı tarifimizi denemeye ne dersiniz? Evde yaptığınız bu lezzetli güllaçtan sonra hazır güllaç yemek istemeyeceksiniz. Sütlü tatlıların en hafifi ve en lezzetlisi olan güllaç tarifi, pratik tarifler sevenler için geliyor! İftar sonrası tatlı keyfini paylaşmak istediğiniz sevdiklerinize haber verin. Malzemesi az, lezzeti bol güllaç ile sohbetleriniz tatlanacak.
Bir ipucu: Ramazan ayının incisi güllaç tarifini fıstık veya ceviz ile taçlandırabilirsiniz. Cevizli güllaç ve fıstıklı güllaç severler bu tarifte buluşuyor!
MALZEMELER:
Üzeri için:
HAZIRLANIŞI:
Güllaç tatlısı tarifimize başlarken ilk adım olarak sütü ve şekeri bir tencereye alalım. Orta ateşte şekerler eriyene dek karıştıralım.
Borcamda güllaç tarifimize devam ediyoruz! Bir güllaç yaprağını parlak kısmı yukarıya bakacak şekilde borcama yerleştirelim.
Güllaç yaprağının üzerine iki kepçe süt dökelim. Her yanının ıslandığından emin olun!
5.kata gelene dek aynı işlemi tekrarlayalım. 5. güllaç yaprağını yerleştirdikten sonra çekilmiş ceviz veya çekilmiş Antep fıstığını serpelim. Kalan 5 güllaç yaprağını da süt ile ıslatarak yerleştirelim.
Gül suyu kullanmak isterseniz; kalan sütten bir su bardağı alın ve içerisine gül suyu ekleyerek güllaç tatlısının üzerine dökün.
Buzdolabında en az 2 saat bekletin. Servis etmeden önce güllaç tatlısının üzerine hazırladığımız Bizim Mutfak Çikolatalı Sos’u dökelim. Üzerini file fıstık, ceviz ve nar ile süsleyebilirsiniz.
Ramazan ayının sultanı güllaç tatlınız hazır. Afiyet olsun!
BİR PORSİYON DAHA İSTEYECEKSİNİZ: EKMEK KADAYIFI
Dolabınızda bu tatlı varken, iftar vaktini iple çekeceksiniz! İftar menüsüne tatlı için yer açın. İftar yemeğinden sonra afiyetle yiyeceğiniz ekmek kadayıfı tatlısı hafifliği ve lezzeti ile tam sizlik! Pratik tatlı tariflerinden ekmek kadayıfı, az malzemesiyle bol lezzet sunar. Lezzeti sevdiklerinizle paylaştıkça çoğalan tarifimizi mutlaka deneyin!
Not: “Bugün iftar için ne pişirsem?” diyorsanız, bir önceki yazımıza bakabilirsiniz.
MALZEMELER
Keki için:
Şerbeti için:
Arası için:
HAZIRLANIŞI
Bir tencerenin içine toz şekerimizi alalım ve kısık ateşte erimeye bırakalım. Eridiğinde içerisine sıcak suyumuzu ekleyelim ve homojen kıvama gelene dek karıştıralım. Kaynadıktan sonra ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
Yumurta ve şekeri bir çırpma kabında köpürene dek çırpalım. Köpük kıvamına gelen yumurtaya un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim.
Hamurumuzu yağladığımız tepsimize dökelim ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim.
Pişen kekimiz soğuduğunda ikiye ayıralım ve soğuyan şerbetimizle iki parçayı da ıslatalım. Daha sonra buzdolabında bir süre bekletelim.
Bu sırada Bizim Mutfak Sade Krem Şanti’yi hazırlayalım. Krem şantimizi de bir süre buzdolabında beklettikten sonra ekmek kadayıfı tatlımızın bir parçasının üzerine yayalım.
Diğer ekmek kadayıfı tatlısı parçasını üzerine kapatalım ve tatlımız servise hazır. Afiyet olsun!
GÖRÜNÜŞÜ İŞTAH KABARTIR: EZOGELİN AŞURE
Değişik tatlılar denemek isteyenler buraya! Bizim Mutfak’tan sizin mutfaklarınıza pratik tatlı tarifleri geliyor! Bugünkü iftar menüsünde şekerpare veya kadayıf tatlısı gibi bir tatlıya kıyasla daha az şeker içeren leziz ezogelin aşure tarifi var.
İster iftardan sonra konuklarınıza servis edin ister Ramazan Bayramı’nda ailenizle bu lezzeti paylaşın. Bayram için tatlı tarifleri listenize ezogelin aşure tarifini mutlaka ekleyin!
MALZEMELER
Süslemek için:
HAZIRLANIŞI
Nohut, buğday ve kuru fasulyemizi bir gece önceden ıslayalım. Gece boyu bekleyen bakliyatlarımızı ve Bizim Mutfak Bakliyatlı Ezogelin Çorba Karışımı’nı ayrı ayrı haşlayalım.
Haşladığımız tüm malzemelerimizi küp küp doğradığımız kuru kayısı ve kuru incirle bir araya getirerek pişirelim.
Karanfilleri ve portakal kabuğunu ekleyelim. Boza kıvamına gelene kadar su eklemeye devam edelim. Şekerimizi ekleyelim ve eriyene dek karıştıralım.
Ilınmış olan aşuremizi servis kaselerimize dolduralım. Üzerini dilediğimiz gibi süsleyelim ve işte, iftar menüsüne eşlik edecek tatlımız hazır!