Bizim Mutfak

Kışa Hazırlık: Ev Yapımı Konserve ve Turşu Tarifleri

Havaların soğumasıyla birlikte kış hazırlıkları başladı. Soğuk kış günlerinde taze yaz sebzelerine ulaşmak zorlaşacağından, sizler için turşu ve konserve sebze tarifleri hazırladık. İşte size hem lezzetli hem de sağlıklı ev yapımı konserve ve turşu tarifleri:

Salatalık Turşusu

Salatalık Turşusu

Kış sofralarının vazgeçilmezi olan salatalık turşusu, yemeklere yakıştığı gibi C vitamini açısından da oldukça zengindir. Yapımı oldukça basit olan salatalık turşusu tarifi:

Salatalık turşusu tarifi:

Malzemeler:

  • 1 kg küçük salatalık
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 dal dereotu
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1/2 su bardağı sirke
  • 1 litre su

Hazırlanışı:

  1. Tüm sebzeleri iyice yıkayıp temizleyin ve temiz cam kavanozlara yerleştirin.
  2. 1 litre suyu kaynatıp içine tuzu ekleyin, karıştırıp eritin. Ateşten alıp sirkeyi ekleyin ve soğumaya bırakın.
  3. Soğuyan salamura suyunu kavanozlardaki sebzelerin üzerine ağzına kadar doldurun ve kavanoz kapaklarını sıkıca kapatın.
  4. Kavanozları ters çevirerek soğutun, ardından serin ve karanlık bir yerde saklayın.

Lahana Turşusu

Lahana Turşusu

Bağışıklık sistemini güçlendiren ve sindirime yardımcı olan sağlıklı ve lezzetli lahana turşusu tarifi:

Lahana turşusu tarifi:

Malzemeler:

  • 1 kg lahana
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber
  • 2-3 defne yaprağı
  • 1 litre su

Hazırlanışı:

  1. Lahanayı ince şeritler halinde doğrayın. Tuz ile ovup 15-20 dakika bekletin.
  2. Suyu kaynatıp içine şekeri ekleyin ve karıştırarak eritin. Soğumaya bırakın.
  3. Lahanayı sıkarak suyunu çıkarın ve temiz bir kavanoza yerleştirin. Üzerine karabiber ve defne yapraklarını ekleyin.
  4. Soğuyan şekerli suyu lahananın üzerine dökün, kapağını kapatıp serin bir yerde 1 hafta fermente olmaya bırakın.

Domates Konservesi

Domates Konservesi

Hemen her yemekte kullandığımız domatesi konserve yapıp kış aylarında afiyetle tüketmeniz için yapımı kolay konserve tarifi:

Domates konservesi tarifi:

Malzemeler:

  • 2 kg olgun domates
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu

Hazırlanışı:

  1. Domatesleri yıkayıp sap kısımlarını çıkarın ve küp şeklinde doğrayın.
  2. Doğranmış domatesleri geniş bir tencereye alın. Tuz ekleyip orta ateşte pişirmeye başlayın.
  3. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha pişirin ve limon tuzunu ekleyin. Karıştırarak 2-3 dakika daha kaynatın.
  4. Sterilize edilmiş cam kavanozlara sıcak domatesleri doldurup kapaklarını sıkıca kapatın.

Taze Fasulye Konservesi

Taze Fasulye Konservesi

Yazın keyifle yediğiniz taze fasulyeyi kışın da taze taze tüketebilmeniz için pratik konserve tarifi:

Taze fasulye konservesi tarifi:

Malzemeler:

  • 1 kg taze fasulye
  • 4 adet orta boy domates
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı:

  1. Domatesleri küp küp doğrayıp zeytinyağlı tencerede 5 dakika pişirin.
  2. Yıkayıp ayıkladığınız fasulyeleri ve tuzu tencereye ekleyip 3-4 dakika daha pişirin.
  3. Fasulyelerin rengi dönünce bir su bardağı su ekleyip 5 dakika kaynatın.
  4. Sıcak halde kavanozlara yerleştirin ve kapaklarını sıkıca kapatın.

Bu yazımızda sizler için kış aylarında afiyetle yiyebileceğiniz sağlıklı turşu ve konserve tarifleri sunduk. Bu tarifleri uygulayarak yemeklerinize lezzet ekleyebilirsiniz.

Blog yazıları, tarifler ve dahası için https://www.bizimmutfak.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.